Senatul României a validat Raportul de activitate pe 2018 al Consiliului de monitorizare

 Senatul României a validat Raportul de activitate pe 2018 al Consiliului de monitorizare


Săptămâna trecută, conducerea Consiliului de Monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi-a prezentat şi dezbătut, alături de reprezentanţi ai societăţii civile, în faţa Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi a Senatului României, Raportul anual de activitate pe anul 2018.

Cu această ocazie, valceanul Florinel Butnaru, preşedintele cu rang de secretar de stat al  Consiliului de monitorizare a precizat faptul că au fost îndeplinite obiectivele specifice şi cele operaţionale ale Consiliului şi care au avut ca prioritate promovarea persoanelor cu dizabilităţi în interiorul şi exteriorul instituţiilor, protecţia persoanelor instituţionalizate, monitorizarea respectării drepturilor acestora.

„Pe parcursul anului 2018, a fost elaborată şi demarată procedura de selecţie, în conformitate cu art. 14 din Legea 8/2016 pentru colaboratorii externi (experţi independenţi), care au efectuat vizite de monitorizare în facilităţi de tip rezidenţial publice sau private. Astfel, pe parcursul anului trecut, inspectorii de monitorizare alături de experţii independenţi au efectuat în perioada 14 iunie – 9 noiembrie un număr total de 57 vizite de monitorizare. De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie, Curtea de Conturi a României a efectuat o misiune de audit a activităţii financiar contabile a Consiliului de monitorizare pentru anul 2017, iar în timpul misiunii au fost remediate deficienţele de management constatate pentru anul 2017, astfel încât situaţia financiară întocmită pentru anul 2018 a reflectat fidel indicatorii economico-financiari”, a precizat Florinel Butnaru, preşedintele cu rang de secretar de stat al  Consiliului de monitorizare.

După ce a fost dezbătut şi adoptat cu majoritate de voturi de către membrii comisiei Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi a Senatului României împreună cu reprezentanţi ai societăţii civile, Raportul anual de activitate pe anul 2018 a fost trimis plenului Senatului şi care l-au aprobat cu 55 de voturi pentru, 25 împotrivă şi 5 abţineri.

Marin Mitroescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *